2013. január 20., vasárnap

Szilvási Lajos - Légszomj

Nem gondoltam volna, hogy eljön az idő amikor azt mondom, hogy csalódtam Szilvásiban, de sajnos bekövetkezett, eljött az idő és azt mondom, hogy a Légszomj című regénye csalódást okozott. 

Nagy élvezettel olvastam, tetszett kb. a közepéig, de ott olyat olvastam, ami nem méltó Szilvásihoz, inkább beillik a szirupos regényekbe, mint ide. 

A Légszomj Simon Sándor őrnagy életének egy nagyon fontos szakaszát mutatja be nekünk. A Szilvásitól már megszokott módon találkozunk a "színtársulat" (idézem a Szilvási által használt kifejezést a regényből) többi tagjával is, pontosabban: Deák Tiborral, Kelemen Bandival, peterdi Miskával, Tatár Marcival és felbukkan egy új szereplő, Zakariás Berci személyében. 

Simon Sándor tekintélyes karriert csinált a légierőnél, mindenki felnéz rá a szakmában, a repülés az élete értelmét jelenti.
"Felnézett az égre. Reflex. Repülő-reflex. Minden hajózót megismerni róla. Kijön egy házból, kihajol egy ablakon, leszáll a vonatról, kilép az autóból – első mozdulatuk, hogy felnéznek az égre, milyen az időjárás a magasban, mit jeleznek a felhők."
Nagy sikere van a nőknél is:
"Akire úgy buknak a nők, mint őrá, annál a századik után a százegyedik nem képviselhet akkora pluszt, hogy kiváltson egy metamorfózist, fellobbantsa benne a mindent elsöprő szenvedélyt, amitől hajlandóvá válik engedelmeskedni egy nő megváltó akaratának."

Sajnos egy kötelező szűrővizsgálat alkalmával foltot fedeznek fel a tüdején és innentől kezdve gyökeresen megváltozik az élete. Gyerekkori barátai mindvégig kitartanak mellette, mindent megtennének érte, szövetkeznek bárkivel, aki segíthet az ügyben, de sajnos élete legnehezebb csatáját önmagával kell megvívnia és ez egyáltalán nem könnyű

Vannak nagyon furcsa dolgok a könyvben. A leglényegesebbeket sajnos nem említhetem, mert az már cselekményleírás lenne, de párat azért mégis említek. Mint Szilvási minden regényében, a Légszomjban is "előkelő" szerepet kap a konyak és a cigaretta. Számomra elfogadhatatlan, hogy egy tüdőszanatóriumban a beteg konyakot igyon és dohányozzon, ráadásul kivételesen megengedik neki, hogy a kórteremben gyújtson rá. 

Régi ismerősünk bukkan fel itt, mégpedig Kelemen Bandi, akit az Albérlet a Síp utcában-ból ismerünk. Külön örültem annak, hogy megkaptam a puzzle egyik hiányzó részét, ugyanis Kelemen Bandi elmeséli mi történt vele, hogyan alakult az élete miután szakított az akkori életével és elköltözött a tanyára. Simon Sándornak meséli:
"Te ilyen mélypontra sohase jutottál el, tehát hiába magyarázom, milyen az az állapot, amikor másnap nem kell újra berúgnod, csak rá kell innod egy keveset az előző napira, amit még ki sem aludtál, át vagy itatva alkohollal, mint egy szivacs, félsz belenézni a tükörbe, holdkórosan hagyod vagy tűröd, hogy sorra dőljön össze körülötted minden, ami fontos vagy aminek fontosnak kellene lenni, az eszeddel még tudod, hogy darabokra esik szét az egzisztenciád, de ahhoz már nincs erőd, hogy kormányozd magad …"

Értékelésem: 5/4.

2 megjegyzés:

  1. Azért ez most sincs másként, egy VIP beteg azt csinál, amit akar.

    Ugyan már régen olvastam, de úgy rémlik, neki pont azért kellett a cigi meg a pia, mert ezzel is tagadta a betegségét. a repülés volt az élete, amit elveszít, hiszen műtött tüdővel nem lehet többé berepülő vadászpilóta.

    A könyv az én értelmezésemben pont arról szól, hogy sikerül-e valami más értelmet találnia az életének.
    Az más kérdés, hogy tényleg szirupos a vége, de őszintén: az oktatásban kellett volna megtalálnia az új életcélt, vagy repülésirányítóként?

    Amúgy meg ebből a szempontból az összes Szilvási szirupos :-))

    Most találtam rá a blogra, majd még megnézem, kikről írsz és mit .-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vica!

      Üdv a blogomon, örülök, hogy rám találtál.

      Részben egyetértek veled. Igen, ő mindvégig tagadta, hogy beteg lenne, ivott, cigarettázott és arra várt, hogy az orvosok rájöjjenek végre arra, hogy ez az egész egy tévedés, és erről szól a könyv, nem pedig arról, hogy "sikerül-e valami más értelmet találnia az életének".

      Simon még a gondolatát is elvetette annak, hogy valami mást csináljon az életben, másképp hasznosítsa a meglévő tudását. Az egész könyvben az van, hogy ha nincs repülés, nincs élet, és természetesen ez a regény sem lett rendesen befejezve, Szilvási nyitva hagyta, mint a többit.

      Én azért elárulom neked, hogy Simon felbukkan később egy másik könyvben, mint ezredes, de ott nincs szó arról, hogy mi lett vele a műtét után.

      Van még vagy 15 olvasatlan Szilvási könyvem, remélem azért csak kiderül mi lett vele.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...